S'ofereix assistència i assessorament per a l'accés a la informació? Per a qualsevol dubte relacionat amb la Sol·licitud de dades i informació pública, podeu adreçar-vos al correu transparencia@ajmataro.cat En quins casos es pot denegar una sol·licitud d’accés a la informació pública?
El dret d’accés a la informació pública pot ésser denegat o restringit si el coneixement o la divulgació de la informació comporta un perjudici per a:
- La seguretat pública.
- La investigació o la sanció de les infraccions penals, administratives o disciplinàries.
- El secret o la confidencialitat en els procediments tramitats per l’Administració pública, si el secret o la confidencialitat són establerts per una norma amb rang de llei.
- El principi d’igualtat de les parts en els processos judicials o la tutela judicial efectiva.
- Els drets dels menors d’edat. També es pot denegar l’accés a informació relativa als menors d’edat el coneixement o la divulgació de la qual pot condicionar el lliure desenvolupament de llur personalitat en el futur, llevat que se’n pugui garantir el caràcter anònim.
- La intimitat i els altres drets privats legítims.
- El secret professional i els drets de propietat intel·lectual i industrial.
El dret d’accés a la informació pública també pot ésser denegat o restringit si la informació té la condició de protegida i així ho estableix expressament una norma amb rang de llei.
Es denegarà l’accés a la informació que contingui dades personals especialment protegides, com ara les relatives a la ideologia, l’afiliació sindical, la religió, les creences, l’origen racial, la salut i la vida sexual.
També es denegarà l’accés a les dades relatives a la comissió d’infraccions penals o administratives que no comportin l’amonestació pública a l’infractor, llevat que la persona afectada hi consenti expressament per mitjà d’un escrit que ha d’acompanyar la sol·licitud.
M’han denegat l’accés a la informació sol·licitada. Què puc fer?
En cas de denegació total o parcial d’una sol·licitud d’informació pública pots presentar una reclamació:
- Al mateix Ajuntament de Mataró
- A la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP).
Si es vol reclamar davant l’Ajuntament, cal presentar una instància a través de qualsevol de les vies disponibles per a fer-ho (internet, presencialment, per correu postal) que indiqui la resolució contra la qual es vol interposar recurs i exposar els motius de la disconformitat. La reclamació (recurs potestatiu de reposició) s’ha d’interposar davant el mateix òrgan que ha dictat la resolució. És a dir, si la resolució ha estat denegada per acord del Regidor delegat de l’Àrea X la reclamació caldrà interposar-la davant el mateix Regidor de l’Àrea X. El termini per fer-ho és d’un mes, des de l’endemà de la data en què es notifica la resolució al sol·licitant.
Per reclamar davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, aquest òrgan ha posat a disposició dels sol·licitants un formulari en línia per presentar les reclamacions. El termini per fer-ho també és d’un mes des de l’endemà de la data en què es notifica la resolució al sol·licitant. Es pot reclamar en cas de disconformitat amb la informació lliurada, i també contra la desestimació d’un recurs interposat a l’Ajuntament. La GAIP ha de resoldre la vostra reclamació dins dels dos mesos següents i us la notificarà pel canal que hàgiu fet constar en el formulari de reclamació, electrònic o postal. En el cas que, transcorregut dos mesos des que vau presentar la reclamació, no hàgiu rebut la notificació de la resolució expressa de la GAIP, heu d’entendre desestimada la vostra reclamació per silenci administratiu negatiu. En aquest cas la GAIP segueix estant obligada a dictar una resolució expressa, que pot ser estimatòria de la reclamació. Les resolucions de la Comissió posen fi a la via administrativa i es poden impugnar davant la jurisdicció contenciosa administrativa.
Instància genérica per presentar el recurs a l’Ajuntament
Presentació de reclamacions davant la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP)
|